Tankemylder og stresshormoner

TANKEMYLDER ER GENTAGELSESTANKER

Vidste du, at 75-90 % af vores tanker er gentagelsestanker, altså tanker vi har tænkt mange gange før. Vi kalder det også for tankemylder.

Hvis vi ikke lægger mærke til at hvordan tankerne vandrer rundt, så er der risiko for at vores sind begynder at blive mere ængstelig eller negativ.

Jo mere vi forsvinder væk i tankerne om fortid og fremtid, jo mere trist, urolig, kritisk eller irriteret kan vi føle os.

 

Vi skaber nemlig vores egen virkelighed som en slags sandhed.

Virkeligheden er de tanker, vi gør os om det, vi tror, vi ser… Men med risiko for at vi fantaserer eller fejlfortolker, og så bliver virkeligheden i stedet til en illusion.

Vi bør stoppe op, lytte og gerne skrive ned. Her finder vi ud af om tankerne omhandler konkrete problemstillinger, sorg, krise, svigt eller traumer, som vi skal tage hånd, eller om vores tanker er løbet løbsk og dybest set er noget værre ”sludder”.

Med meditation kan vi forsøge at undgå gentagelsestanker.

Med meditation træner vi os selv til at stoppe de tanker, der går i en retning, som vi ikke ønsker.

Meditation er en mental proces, hvor vi lærer at være med det, der er. Det vil sige, at vi lægger mærke til det, vi sanser lige i situationen, fremfor at forsvinde væk i tanker, som vi med stor sandsynlighed har haft mange gange før.


Det er okay at have tanker.

Tanker opstår hele tiden, og vi har mange af dem, men med meditation opdager vi hvordan vores opmærksomhed let bliver "taget" af tankerne.

Det handler om at komme tilbage til oplevelsen af øjeblikket (det vi sanser lige i dette øjeblik), hver gang tankerne vandrer.

Når vi opdager det, slipper vi tanken uden at forholde os til den og vender tilbage til det fokus, vi har valgt, f.eks. vejrtrækning, opvasken, børste tænder e. lign.

Man kan meditere på flere måder

Den formelle

passive form


Du sidder ned med lukkede øjne og har fokus indad.

Du øver dig i at lægge mærke til det, du sanser, uden at forholde dig til det.

Når tankerne vandrer væk fra dine sansninger, så vælg et fokus, som du kan vende tilbage til, f.eks. åndedrættet.

Den uformelle

aktive form


Du giver sanserne opmærksomhed under en bestemt aktivitet, fremfor bare at lade tankerne få frit spil.

Det kan være på gåturen, mens du dyrker yoga, når du svømmer eller cykler. Det kan være i forbindelse med du drikker din morgenkaffe i ro og fred, når du spiser morgenmad eller vasker op, børster tænder mv.

Husk at lade andet ”underholdning ligge” (musik, telefon, avis, fjernsyn mv.). Fokuserer på det, du sanser i øjeblikket (smag, føle, lugt, syn, høre).

Hver gang tankerne vandrer, kommer du tilbage til det, du er i gang med.

Åndedrætsøvelse


Åndedrætsøvelsens kaldes "Kvadratisk vejrtrækning".


I øvelsen skal du forestille dig en kvadrant, hvor hvert hjørne repræsenterer et led i åndedrættet.

  1. Du skal nu visualisere, at du tager fast i det første hjørne af kvadranten, samtidig med at du ånder langsomt ind i fem sekunder.
  2. Derefter tager du fat i det andet hjørne, mens du holder luften i lungerne i fem sekunder.
  3. Du går nu videre til det tredje hjørne, som du visualiserer, mens du puster ud i fem sekunder.
  4. Til sidst holder du vejret uden luft i lungerne i fem sekunder, mens du holder fast i det sidste hjørne.
  5. Det tager et minut at gennemgå kvadranten tre gange, og allerede herefter skal du gerne mærke, at du er mindre anspændt.

MEDITATION ER  STRESSDÆMPENDE


Ondt i maven, hjertebanken, tankemylder og en konstant uro i kroppen er blevet hverdag for mange danskere. 

Forringelsen af den mentale sundhed betyder, at flere bliver henvist til mindfulnessforløb og meditationskurser.


Hjerneforskeren Troels W. Kjær konkluderer, at der er et solidt videnskabeligt grundlag for at konkludere, at meditation virker stressdæmpende.

Troels W. Kjær udtaler: ”Når folk mediterer, kan vi måle at der sker ændringer i hjernen. Der udskilles bl.a. øget "Dopamin", hvilket er et belønningssignalstof. Stressresponsen minskes og blodtrykket falder, så meditation har rigtig mange gode effekter”, fortæller han".

Hvis vi lægger os ned for at meditere, er der en risiko for at vi falder i søvn. Så vil jeg nærmere kalde det afspænding og afslapning/restitution.

At meditere handler om at være vågne og iagttage det, der sker eller er omkring os.

På den måde lærer vi vores følelser, handle- og tankemønstre at kende.

Det er nødvendigt for at kunne forandre de ting, der ikke fungerer for os.

Fordelen ved at meditere er, at vi lærer os selv at være mere opmærksom i hverdagen og på den måde tage mere bevidste valg.


Vi stopper lige op og mærker efter, inden vi træffer en beslutning – fremfor at handle instinktivt eller på ”autopiloten”. Vi kender alle til at handle uden omtanke.

Det er her vi slår os selv i hovedet eller river os i håret, når vi opdager, hvad vi har ”gang” i.

"Stresshormonerne falder også, når vi mediterer.


Læs om "Stresshormoner"

Spørgsmålet er, om man kan nøjes med at meditere, hvis man har tendens til stress


Meditation er et godt redskab til at få ro og samle tankerne, når man er presset i en travl hverdag.

Men det handler også om at give et rum til eftertanke og til at tage temperaturen på sit arbejdsliv og sin mentale trivsel.

Den refleksion kan man så bruge til at handle, for meditation skal ikke være et middel, man tyer til for at kunne slæbe sig igennem hverdagen.

Svaret er, at det er godt at meditere, men det må ikke stå i vejen for at handle.

Meditation kan være et afsæt, for det er typisk, når man sætter sig ned i fred, at problemerne dukker op, og så er det, at man kan sige: ”Denne her tanke, har jeg faktisk svært ved at slippe, måske skal jeg gøre noget ved det”

FORSKELLEN PÅ MEDITATION OG MINDFULNESS


Meditation er en mere tidsbegrænset pause.

Det vigtigste er, at man er fuldt optaget af øvelserne, hvad enten de går ud på at visualisere et billede, at kontrollere sit åndedræt eller at gentage en sætning igen og igen. For på den måde befinder man sig udelukkende i nu`et i stedet for at bekymre sig over sit arbejde eller andre ting, der aktiverer det sympatiske nervesystem.

Under meditation kommunikerer hjernecellerne bedre indbyrdes. Hjerneforsker Troels W. Kjær har påvist, at signalstoffet "Dopamin", der er essentielt for hjernens funktion, hvilket udskilles under meditation.


Mindfulness er en måde at leve sit liv på med mere tilstedeværelse og nærvær i nu´et.

Det handler om bevidsthed og "vågenhed", hvilket man bl.a. arbejder med i coaching og i forhold til personlig udvikling.

unsplash